Förbundsarken finns i Etiopien?

Förbundsarken finns i Etiopien?
Förbundsarken finns i Etiopien?

Expressen (2016): Spåren leder till Etiopien – kanske

 ”I äventyrsfilmen Jakten på den försvunna skatten letar Indiana Jones, spelad av Harrison Ford, efter förbundsarken som sägs innehålla de tio budorden. Men jakten på artefakten började långt innan Hollywood la beslag på berättelsen. Genom åren har en lång rad lycksökare letat efter vad som har kommit att bli en av de mest eftersökta kristna relikerna i historien.

I Gamla testamentet berättas om hur Moses fick de tio budorden av Gud på Sinaiberget i Egypten. Budorden, som var nedtecknade på stenplattor, placerades sedan i förbundsarken, en kista täckt av guld. Senare fördes den till Salomos tempel i Jerusalem. Där ska den ha stått till år 586 f.Kr då templet, som Salomo låtit bygga, förstördes av den babyloniske härskaren Nebukadnessar II:s trupper.

Sedan dess har en rad legender florerat om förbundsarken och hur den fördes bort från Jerusalem innan ödeläggelsen. Enligt en etiopisk berättelse gav kung Salomo skatten i kärleksgåva till drottningen av Saba. Andra legender hävdar att det var parets son, den aksumitiske härskaren Menelik I, som tog skatten till sitt land. En tredje variant är inne på att förbundsarken är gömd under Tempelberget i Jerusalem. I Uppenbarelseboken står det att arken inte ens finns på jorden, utan i himmelriket. Men det är inget som hindrat jakten från att fortsätta. Så sent som 2008 upptäckte tyska arkeologer kvarlevor av vad de hävdar är drottningen av Sabas palats – och ett altare där en del tror att förbundsarken varit placerad.

En annan som har siktet inställt på arken är Bob Cornuke som startat Biblical Archaeology Studies and Exploration Institute. Han har bakgrund som utredare i Los Angeles och använder sig av samma tekniker som när han var anställd inom rättsväsendet. 2009 undersökte han ett spår som leder till staden Axum i Etiopien. Staden var under antiken ett viktigt handelscentrum och enligt legenden togs förbundsarken hit av kungen omkring 400 e.Kr och placerades i en kyrka.” Mer information »  

Publicerat 2017-08-26