Gordons Golgata – Trädgårdsgraven i Jerusalem

Gordons Golgata - trädgårdsgraven i Jerusalem
Gordons Golgata - trädgårdsgraven i Jerusalem

Gordons Golgata, eller som den också kallas Trädgårdsgraven, i Jerusalem anses vara en av två möjliga platser för Jesu korsfästelse och grav.

Trädgårdsgraven har vårdats med stor omsorg som en helig kristen plats. Många tror att den kan vara platsen för Josef av Arimateas trädgård där Jesus begravdes efter att hans korsfästelse blev utförd.

Gordons Golgata i Jerusalem
Gordons Golgata i Jerusalem

Den ligger i anslutning till en stenig brant utanför Jerusalems gamla stadsmur och Damaskusporten mellan två busstationer.

Charles George Gordon, brittisk general, ansåg att korset stod på platsen och där finns också en klippgrav. Graven upptäcktes under 1860-talet. Dock, den framstående israeliske arkeologen Gabriel Barkay daterar graven till 600-700 f.Kr.. Det gör då det osannolikt att det är Jesus grav då Nya Testamentet säger att graven som Jesus lades i var ny.

Vidare hävdar Nya Testamentet att Golgata låg utanför staden då den judiska lagen inte gav tillstånd för avrättningar och begravningar i själva staden. Utöver det ville romarna att korsfästelsen av Jesus skulle ha en avskräckande effekt och således skedde korsfästningen på en allmän plats. Ett av huvudproblemen för att exakt avgöra vart Golgata låg är att man inte vet vart stadsmuren gick på Jesu tid och därmed är det svårt att dra säkra slutsatser från olika referenser.

Romarnas korsfästelser var oerhört plågsamma och det var vanligt att det tog 48 timmar eller mer innan offret hade avlidit av tortyren. Innan en korsfästelse utfördes piskades den dömde där huden trasades sönder för att avslutas med att offret själv fick bära tvärslån till korset till avrättningsplatsen. Under Konstantin den store (272 – 337) blev till sist korsfästelser avskaffade.

Från Gordons Golgata – Trädgårdsgraven:

Sedan 1894 är Trädgårdsgraven en plats för kristen gudstjänst och reflektion samt populär plats för pilgrimsfärder för många kristna, särskilt för evangelikaler och andra protestanter. Trädgårdsgraven blev under 2016 vinnare av TripAdvisors Travellers’ Choice.

Charles George Gordon, som upptäckte Trädgårdsgraven, fick själv ett brutalt avslut på sitt liv. Han blev halshuggen och fick sitt huvud spetsat på ett spjut vid slaget om Khartoum 1885.

 

Publicerat 2016-11-20